Tradičná Levočská púť vyvrcholila svätou omšou na Mariánskej hore

07.07.2024 Levoča

Levoča 7. júla (TASR) - Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100.000. Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400.000 ľudí.

Na púti podľa jeho slov prevládala príjemná a pokojná atmosféra, pričom bola duchovne naplnená. Pútnikov označil za trpezlivých. Medzi nimi bolo aj množstvo mladých rodín s deťmi či tínedžerov. Pred spovednicou sa celú noc tvoril rad. "Myslím si, že aj to svedčí o tom, aký význam pripisujú veriaci spovedi, sviatosti zmierenia, práve na tomto mieste - v mariánskej svätyni pri Bazilike Navštívenia Panny Márie," uviedol pre TASR.

Trstenský v homílii veriacich vyzval, aby urobili konkrétne predsavzatie, ktoré im pomôže prehĺbiť modlitbu. Hovoril tiež o radosti z viery. "Nebojme sa svedčiť - som kresťan - pred svojimi susedmi, spolužiakmi, kolegami v práci. Neboj sa, Slovensko, s radosťou svedčiť pred ostatnými krajinami Európy o svojej viere a kresťanských hodnotách," prihovoril sa pútnikom.

Mladých vyzval, aby sa nestali otrokmi smútku. "Nikto neuverí hnevlivým a agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom," povedal.

Program tohtoročnej Mariánskej púte v Levoči sa začal v nedeľu 30. júna. Prepojená bola s Rokom modlitby. Jej témou bolo Nauč nás modliť sa.

Púť sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie. Levoča patrí k najstarším pútnickým miestam východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú do 13. storočia.
 

Vyberte región

mark